Bitcoin-donationer til Navalny Surge, efter at den russiske oppositionsleder er fængslet

Putins modstander modtog 3,7 bitcoin i den sidste uge og tredoblede det beløb, der blev rejst i de første to uger i 2021.

Fristelsen mellem Ruslands præsident Vladimir Putin og hans vigtigste modstander, Alexey Navalny, steg til et nyt niveau i sidste uge – og det samme gjorde bitcoin-donationer til dissidenten.

Navalny, en russisk politiker og vokal kritiker af Putin, er også en vellykket bitcoin fundraiser i Rusland og modtager 657 BTC i donationer i løbet af de sidste fem år. Donationstempoet accelererede i sidste uge, efter at Navalny blev arresteret i Moskva, og hans team offentliggjorde en undersøgelsesrapport, der beskriver en overdådig, luksuriøs 168 hektar stor ejendom med et palads, der formodentlig tilhører Putin.

Bitcoin-donationer er ikke udbredte i Rusland, hvor kun en håndfuld nonprofits skaffer penge i krypto. Blandt dem ser Navalnys fundraising-kampagne ud til at være den mest effektive, men selv i så fald tegner bitcoin sig for ikke mere end 10% til 15% af alle donationer.

I ugen efter Navalnys anholdelse modtog hans tegnebog næsten 3,7 BTC, til en værdi af omkring $ 119.600 ved pressetid, hvilket er næsten tre gange så meget som i de første to uger i januar. Det er også meget mere end mængden af ​​donationer, som tegnebogen modtog i løbet af hele året 2020, beregnet Crypto News Outlet Protos.

”Både bitcoin- og fiat-donationer spidsede efter frigivelsen af ​​efterforskningen og [Navalnys] arrestation, og andelen af ​​bitcoin voksede lidt på grund af et par [af] store donationer,” sagde Leonid Volkov, der koordinerer arbejdet i Navalnys frivillige netværk på tværs af Rusland.

En af disse større donationer, ifølge Volkov, af en fuld bitcoin kom fra Evgeny Chichvarkin, en russisk millionær i eksil og Navalnys ven. Chichvarkin havde ikke returneret CoinDesk-anmodninger om kommentar inden pressetid. Titusinder af russere er gået ud på gaden for at protestere mod Navalnys anholdelse i det, der er blevet det største protestmøde i landet i næsten et årti. Over 3.000 mennesker er blevet tilbageholdt fra lørdag januar. 23.

I henhold til gældende russisk lov skal alle gademøder sanktioneres af myndighederne; som et resultat er næsten ingen nogensinde godkendt. I de senere år blev en række demonstranter tilbageholdt og fængslet for at have gennemført fredelige protester, hvilket afskrækkede mange russere fra at deltage i sådanne aktiviteter indtil januar. 23 stævner.

Hård hjemkomst

Støtten til Navalny såvel som den offentlige vrede over hans behandling af de russiske myndigheder er steget, siden han kom tilbage fra Tyskland, hvor han tilbragte flere måneder på at komme sig efter at være blevet forgiftet med et militært nerveagent, Novichok.

Kort efter at han vågnede fra en medicinsk induceret koma i Charite-klinikken i Berlin, offentliggjorde Navalnys team sammen med Bellingcat og CNN en undersøgelse med navngivning af Ruslands FSB (hemmelige service) officerer, der angiveligt arrangerede forgiftningen.

Navalny meddelte også, at han ville vende tilbage til Rusland efter hans opsving. Ruslands fængselsovervågningsagentur krævede derefter, at Navalnys prøveløsladelse blev ophævet, og at han blev sendt i fængsel på en straffesag fra 2015, som blev omstødt af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i 2017.

På sin rejse tilbage til Moskva blev Navalny efterfulgt af flere nyhedsudsendelser, der sendte sin rejse minut for minut, da flyet forlod Berlin og ledede til Moskva søndag jan. 17. Efter landing i Sheremetyevo lufthavn kom Navalny til paskontrolområdet og blev arresteret der. Efter en retsmøde arrangeret inde i en politistation uden uafhængige journalister tilladt, opfordrede Navalny til gadeprotester.

Navalny blev idømt 30 dages fængsel. Volkov meddelte, at nye protestmøder vil blive afholdt den 1. januar. 31. og feb. 2.